Muzica si ce inseamna sa fii la moda

Posted: 22 August 2008 in Uncategorized
Etichete:, , , ,

Muzica se defineste, cel putin in mintea mea, ca o forma prin care te relaxezi, sau macar incerci sa te relaxezi.

Incepem prin actiunea de a fi la moda, care, pentru a folosi un joc de cuvinte, e chiar foarte la moda in Romania.

Prin anii `90 erau in voga trupele dance straine in principiu, ca mai apoi la sfarsitul mileniului sa inceapa revolutia Andre. Au bantuit show-bizul autohton timp de ceva ani, iar numele lor statea pe buzele multor romani. Au consfintit practic o noua etapa in muzica romaneasca. Succesul lor a putut fi egalat in acea perioada (si depasit mai apoi) de o singura trupa: L.A. Exact: L.A e trupa de la care a pornit maneaua moderna la sfarsitul anilor `90. A fost apogeul acestui gen oriental introdus intr-o forma ceva mai antica de Irina Loghin in tara.

Tinerii Liviu Varciu, Aurelian Ciocan si Adrian Zainea formau in 1998 trupa L.A care se vroia o trupa de muzica care sa binedispuna romanul. Au reusit. Au castigat discuri de platina peste discuri de aur si tot asta; practic au batut toate recordurile. Apogeul l-au atins cu piesa `Ochii tai` din anul 1999. Apoi a urmat obisnuita perioada in care s-au certat din cauza banilor si au ajuns la despartire. Dintre cei trei, doar Liviu Varciu mai este o figura activa in show-biz, el lucrand ca prezentator TV in prezent.

Din 2000 incoace insa, lucrurile s-au cam incurcat. Au aparut gusturi din ce in ce mai ciudate si mai la moda. Manelele de petrecere erau ceva rar, pe piata facandu-si loc mai multe anonimitati colorate, categoriile rock-ului s-au simtit mai mult ca oricand si la noi si tot asa am ajuns la termenii satanism, emo,  si mai stiu eu ce mai asculta rockerii impatimiti.

Practic, in ultimii ani, in razboiul muzical s-au evidentiat rockerii si manelistii. Unii simteau nevoia de cultura in muzica, de putina extravaganta, nedorindu-i in preajma pe manelisti, iar cei din urma vroiau doar sa se distreze pe ritmuri orientale, neputand gasi aceasta nevoie in ritmurile rock.

Si ca sa intelegeti unde bat..despre rock stiti mai toti ca e agreat de multa lume si neinteles de altii. Eu sunt unul din ei. Cel putin acele melodii hard nu inteleg cum isi pot gasi loc in preferintele cuiva. Iar povestea cu incultura ce o emana manelele e cam rasuflata. Manelele nu sunt showuri la TV in care ti se baga in cap sa nu inveti la scoala sau in care se vorbeste agramat. Manelele sunt ascultate de cei care vor distractie, indiferent ca au IQ subunitar sau pozitiv. Punct. Eu personal ascult chiar toate genurile dar nu prea imi convine ca un gen care il ascult cu mult drag la party-uri(ca si majoritatea rockerilor `adevarati`) e tarat prin noroi de unii care au transformat muzica in sarme-n gura, lame-n vene si coaste rupte ca sa-ti gasesti drumu` catre pula.

Muzica nu mai tine de mult de preferinte. Muzica se asculta in functie de ce e la moda, iar asta nu e bine deloc.


Comentarii
  1. […] teutzinho.wordpress.com Cuvinte cheie : Macar, Rom, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s