Boo, that`s Halloween! No, it`s Romania!

Posted: 31 octombrie 2008 in Uncategorized
Etichete:, , , , , , , , , , ,

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele ţări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în ţările unde predomină creştinismul occidental — catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte ţări Halloween este serbat prin parade şi carnavale.

Wikipedia

Halloween-ul nu reprezinta inca mare lucru, insa, pentru noi, romanii. Mai are pana sa il ajunga din urma pe mos Nicolae. Totusi, traditia ne este oarecum afectata de imprumuturile tot mai dese de la cei de la care o lume intreaga se inspira: conducatorii lumii moderne, respectiv SUA. Si cum veni vorba de plafonarea traditiilor nationale, cativa isi mai aduc aminte si de Dragobete, dar foarte vag, pentru ca in ultimu timp sf. Valentin ne da dureri de cap serioase. 

Personal nu simt ca este Halloween…este o zi oarecare…dar sunt convins ca nu sunt destui ca mine. Oricum, Halloween fericit pentru cine are nevoie!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s