Cele mai celebre fotografii

Posted: 19 februarie 2009 in Uncategorized
Etichete:,

In urmatoarele randuri o sa va prezint in cuvinte si imagini cele mai celebre fotografii facute vreodata.

“American Girl in Italy” este una dintre lucrarile clasice ale lui Ruth Orkin.In 1951 Orkin a calatorit in Israel datorita unui angajament cu filarmonica Israeliana.Dupa ce a trait in Israel pentru cateva luni si-a continuat calatoria in Italia.In hotelul sau din Florenta a intalnit un student la arte care avea sa ii devina subiect pentru o fotografie intitulata “Don’t Be Afraid to Travel Alone.” Aceasta fotografie nemuritoare a fost facuta in Piazza della Repubblica.Initial fotografia a aparut in Cosmopolitan, (9/52) iar de atunci a aparut in nenumarate publicatii devenind celebra in intreaga lume.

The burning monk

In seara zilei de 10 Iunie 1963 Malcolm Browne ,un fotograf de 30 de ani din New York care fusese trimis in Vietnam de catre Associated Press ,a primit un telefon prin care ii se comunica ca dimineatza urmatoare sa fie intr-o anume intersectie din Saigon deoarece ceva important avea sa se intample.
Urmoatoarea zi era la locul indicat impreuna cu David Halberstam,un reporter de la New York Times cand o masina a oprit si 3 sau 4 calugari au iesit din ea.Unul dintre ei , Thich Quang Duc,sa asezat jos in pozitia de lotus cu o cutie de chibrite in mana in timp ce ceilalti turnau benzina pe el. Thich Quang Duc si-a dat foc transformadu-se instantaneu impreuna cu Malcom Browne in celebritati mondiale.In timp ce ardea,calugarul nu a scos nici un sunet si nu a miscat nici un muschi datorita autodisciplinei. Protestul a fost motivat prin dorinta de a atrage atentia asupra tratamentului sever la care erau supusi calugarii budisti de catre regimul catolic al lui Ngo Dinh Diem, regim sprijinit de americani.

 

Hindenburg

Hindenburg era mandria germaniei naziste.Construit de catre firma Zeppelin ,era cea mai mare masina zburatoare a acelor timpuri si cea mai sigura.Pornind din Frankfurt, Germania si oprindu-se in Manchester, New Jersey, USA este considrat primul zbor transatlantic oficial.
In 6 mai 1937, in Manchester, New Jersey, aterizarea era cea mai importanta stire a zilei ,astfel toata presa(cameramani,reporteri,fotografi) era prezenta asteptand marele moment.Unul dintre acestia era Sam Shere,fotograf la un ziar american.Cu cateva minute inainte de a ajunge la locul de aterizare ,Hindenburg izbugneste in flacari. Sam Shere va face cu aceasta ocazie cea mai importanta fotografie a carierei sale.

 

Dali Atomicus

A fost nevoie de 26 de incercari si de mai bine de cinci ore pentru a realiza imaginea. Philippe Halsman a facut fotografia in anul 1948 iar subiectul este Salvador Dali in carne si oase. Bineinteles, tot ce vedeti in imagine se intampla cu adevarat in fata camerei, fara trucuri sau retusari. Nu mai mult de trei asistenti aruncau pisicile, un altul arunca apa cu ajutorul unei galeti iar sotia fotografului tinea scaunul.
Halsman era foarte cunoscut pentru fotografiile cu oameni sarind. In cartea “Jump Book” a adunat o serie intreaga de imagini pe aceasta tema.

 

The Saigon Execution

In a doua zi a ofensivei Tet, Edward Thomas Adams si o echipa de stiri a NBC au auzit focuri de arma. Au urmarit zgomotul pana la un colt de strada unde soldatii sud-vietnamezi duceau un prizonier catre Lt. Col. Nguyen Ngoc Loan, seful Politiei Nationale Sud-Vietnameze. Presupunand ca prizonierul va fi interogat, Adams a dus camera la ochi pentru a surprinde momentul. Numa ca, in loc de asta, l-a fotografiat pe Lung impuscand prizonierul in cap. (Adams a aflat mai tarziu ca prizonerul era defapt un ofiter Viet Cong responsabil cu uciderea unei intregi familii.)
Intr-o cariera ce se intinde pe patru decenii, fotojurnalistul priemiat cu Pulitzer,a acomerit peste 13 razboaie si a publicat fotografii in ziare si reviste din intreaga lume. Adams a fotografiat presedinti, dictatori, figuri religioase si soldati dar este cunoscut cel mai bine pentru aceasta fotografie facuta in Saigon in 01 Februarie 1968.
Executia din Saigon i-a adus fotografului premiul Pulitzer in 1969 dar si alte 500 de premii incluzand Premiul Robert Capa si George Polk Memorial
Nascut in New Kensington, Pa., Adams a lucrat prima data ca fotograf la revista liceului. Dupa absolvire a lucrat trei ani ca fotograf de razboi al Marine Corps in timpul razboiului din Coreea. Adams a lucrat cu Associated Press incepand din 1962 timp de 14 ani. A lucrat si pentru revista Time si Parade. Adams a murit la 71 de ani din cauza unei complicati a bolii Lou Gehrig.

 

Fetita din Sudan

Kevin Carter a reusit sa imortalizeze in sudul Sudanului imaginea care i-a adus premiul Pulizer, dar si moartea. Fotografia surprinde un copil firav, cazut la pamant din cauza foamei, a carui moarte era asteptata si urmarita din apropiere de un vultur, pozitionat in spatele copilului. Aceste imagini ingrozitoare l-au afectat foarte mult pe fotograf, care la putin timp dupa castigarea premiului s-a sinucis.

28052004

 

 

Fotograful american Richard Drew a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.

man_falling_from_wtc

Iwo Jima

Intr-o dimineata de vineri in data de 23 februarie 1945,la 4 zile dupa ce soldatii au ajuns la Iwo Jima,fotograful Joe Rosenthal se plimba ca de obicei pe insula cand a auzit ca un steag este ridicat pe varful muntelui Suribachi,un vulcan din partea sudica a insulei.Astfel Rosenthal si-a luat camera si a plecat in graba spre Suribachi.La jumatatea drumului a aflat ca steagul a fost deja ridicat insa acesta a hotarat sa isi continue drumul pentru a fotografia steagul fluturand.Ajuns pe varf, Rosenthal a vazut un grup de soldati atasand un steag mai mare pe o teava.In apropierea lor,un alt grup de soldati se pregateau sa coboare in acelasi timp un steag mai mic.Dupa un moment de contemplare, Rosenthal a decis sa fotografieze steagul cel mare in timp ce era ridicat.
In fotografie sunt 6 oameni care ridica steagul.Patru in prima linie si doi in cea de a doua.Cei din prima linie sunt Ira Hayes, Franklin Sousley, John Bradley si Harlon Block.Ceilalti doi sunt Michael Strank (in spatele lui Sousley) and Rene Gagnon (in spatele lui Bradley). Strank, Block si Sousley aveau sa moara la scurt timp dupa ce a fost facut poza iar Bradley, Hayes si Gagnon aveau sa devina eroi nationali dupa cateva saptamani.

 

01al2.jpg

Via.

Reclame
Comentarii
  1. […]  Metarmofoza (a la Kafka, doar ca mai rau) « Fleurdulys’s Blog Web Design ziare si reviste « Web Design, Pagini Web, site-uri si mul.. Revenind la WebEvent « Oana Stoica Mujea Revistele & Bloggăriţele – tainamotoc.wordpress.com [Living in RO Col.. Compact ii urmeaza lui 24 Hodin « [media_details]New media for sale « Fresh Bananas Din nou despre violenta « Morar&More » Blog Archive » Dragostea e oarbă? Păi&#82.. Foşneala din suflet « Pe canapeaua Catiei Cele mai celebre fotografii « Blogu` Lu` Teutzinho […]

  2. Andrei Buzera spune:

    genial. felicitari !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s