cel mai mare iq si monty hall

Posted: 20 martie 2009 in Uncategorized
Etichete:, , , , , ,

rasfoind wikipedia, si sufland-o de praf (;) am gasit si cel mai mare iq inregistrat de o persoana. nu, nu e einstein, nici plodu` asta de 6 ani care face valva prin ziare, ci Marilyn vos Savant.

S-a nascut in 1946 in Illinois si a intrat in Guiness World Records in 1986, cu un IQ de 228(ca o comparatie, ilustrul albert avea 160).chestia amuzanta e ca s-au intampinat dificultati majore in stabilirea iq-ului deoarece coeficientul de inteligenta mai scazut al realizatorilor testului au facut aproape imposibila creearea unor subiecte demne de creierul doamnei vos Savant.

Imediat dupa ce a devenit cunoscuta drept persoana cu cel mai mare iq din lume, lui vos Savant i-a fost acordata o rubrica intr-un ziar celebru numita „Ask Marilyn”. Acolo diverse persoane puteau sa isi adreseze intrebarile care ii framantau, asteptand ca Marilyn sa le dea un raspuns de geniu. Ei bine, a fost cel putin un astfel de raspuns genial, cel mai celebru raspuns fiind numit Monty Hall.Intrebarea a fost pusa de un fost concurent la un joc TV care vroia sa stie raspunsul unei intrebari legate de sansele de castig in acest joc.

Problema mai e cunoscuta si ca Paradoxul Monty Hall, si a creeat o mare valva in anii `80.  Numele ii vine de la prezentatorul jocului american „Let`s make a deal”, Maurice Halprin. In jocul prezentat de el, concurentului i se prezinta trei usi inchise: in spatele uneia se afla marele premiu (o masina), iar in spatele celorlalte doua se afla doua capre. Prima data, jucatorului i se cere sa aleaga una dintre cele trei usi.Dupa ce jucatorul a ales usa, prezentatorul (Care stie in spatele carei usi se afla masina) deschide o alta usa in spatele careia se afla una dintre capre. Apoi i se da concurentului posibilitatea de a schimba usa aleasa cu cealalta. Ei bine, daca jucatorul isi schimba usa sansele sale se imbunatatesc considerabil de la 33% la 66%. Ei bine, savantii din acei ani nu au fost de acord cu parerea lui vos Savant crezand ca sansele erau de fapt 50%. Asta pana cand vos Savant a demostrat teoria ei. Iata probabilitatile, si implicit demonstratia:

  • Jucatorul alege capra numarul 1. Prezentatorul alege cealalta capra. Schimband poarta, jucatorul castiga masina
  • Jucatorul alege capra numarul 2. Prezentatorul alege cealalta capra. Schimband poarta,jucatorul castiga masina
  • Jucatorul alege masina. Prezentatorul alege una dintre capre. Schimband poarta, jucatorul gaseste cealalta capra. 

Astfel, sansele sunt de 2/3 adica 66%, in timp ce sansele daca jucatorul vroia sa pastreze poarta sunt de 1/3 adica 33%.

Reclame
Comentarii
  1. lida spune:

    foarte bun site

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s